Å kjøpe dronetjenester er ikke like enkelt som å kjøpe tjenester fra en elektriker eller en rørlegger. Mens tradisjonelle yrker har klare krav til sertifisering og utdanning, er dronebransjen i rask utvikling, og det er ikke alltid lett å vite om en leverandør har alle nødvendige godkjenninger. For bedrifter er det spesielt viktig å sikre at leverandøren har riktig kompetanse, erfaring og tillatelser for oppdraget. Her er en sjekkliste for hva du bør vurdere før du inngår en avtale med en droneoperatør.
For spesifikke operasjoner må operatøren ha godkjent operasjonsmanual som inkluderer SORA (Spesific operations risk assasment) eller bruke et standardscenario (STS-01/STS-02). Valdres Dronetjenester har godkjent operasjonsmanual som inkluderer SORA for linjeinspeksjon og BVLOS termisk ettersøk i spredt befolket området.
For en enkel oversikt over hva du har lov til i åpen kategori, basert på A1, A2 og A3, sjekk linken til Luftfartstilsynet her.
Droner kan forårsake skader på eiendom eller personer, og det er viktig å sikre at operatøren har gyldig forsikring. Nye retningslinjer sier at droner under 250 gram ikke trenger forsikring, men det er viktig at du sjekker at operatøren har forsikringer på dronene. Valdres Dronetjenester har forsirking gjennom UASNorway, hvor vi er forsikret i åpen kategori, spesifikk kategori og BVLOS operasjoner.
Selv om en bedrift er nyoppstartet, betyr det ikke at de ikke kan levere en dronetjeneste. Men det som er viktig er å få en god oversikt over hva slags utstyr som skal bli brukt i oppdraget. En linjeinspeksjon krever generelt en EMC-beskyttet drone som f.eks. DJI enterprise serien. Ønsker du volumkalkulasjoner eller oppdrag som krever GPS presisjon, bør du få informasjon om hvilket utstyr som skal brukes. Er dette RTK med basestasjon og en rover eller er det PPK? - Hva slags basestasjon er det som benyttes, hvilken drone benyttes, har den mekanisk shutter og hvor god er GSD (Ground sampling distance) er noen spørsmål man bør spørre.
Generelt kan du spørre om dette:
Et firma som er godkjent av Luftfartstilsynet har disse prosedyrene, siden dette er et krav som stilles og er definert i operasjonsmanualen.
Dersom dronen samler inn bilder, video eller annen sensordata, må leverandøren følge personvernlovgivningen (GDPR). Dette gjelder spesielt dersom opptak og bilder inneholder personer eller sensitiv data.
Operasjonsmanualen som er godkjent av Luftfartstilsynet dekker dette og hvordan man skal beskytte sensitiv data.
For å forsikre deg at leverandøren har alle nødvendige tillatelser og forsikringer, bør du:
Ved å følge disse stegene sikrer du at du samarbeider med en seriøs og kvalifisert dronebedrift. Dette gir trygghet for at oppdraget blir gjennomført på en sikker og lovlig måte, samtidig som du unngår mulige juridiske utfordringer i ettertid.
Det er selvfølgelig mer informasjon man kunne skrevet her, men de viktigste tingene er nevnt ovenfor. Du vil fort kunne gjøre en vurdering på bedriften om de ikke har tilgjengelig dokumentasjon for den tjenesten du ønsker.